Fina frun

Kläder, inredning och vintagedesign

Syr någon barnkläder längre?

För 40-50 år sedan sydde många egna kläder till sina barn och även om de kanske inte var helt moderiktiga så var de funktionella. Sedan ärvdes de av småsyskon, kusiner eller barn i umgängeskretsen till dess att de gick sönder. Idag är det inte så vanligt att se hemmasydda kläder för små barn. De flesta väljer att köpa babykläder online och eftersom de är så billiga är det inte konstigt att man väljer att göra så. 

Barnloppisar

Ett annat fenomen som gör att det inte lönar sig att sy kläder till sin bebis är att barnloppisar har blivit allt vanligare. Idrottsföreningar, scoutkårer och även privatpersoner anordnar stora loppisar där man kan lämna in sina kläder för försäljning. 

Alla som vill sälja får ett eget nummer och man märker sitt plagg med det numret och det pris man vill ha för det. När loppisen är över får säljaren sina pengar, minus en liten procent som föreningen eller den som anordnar tar, och de kläder som inte blivit sålda. 

Det är en jättesmart idé och det går att hitta billiga barnkläder som är begagnade men också andra saker till barn som barnvagnar, spjälsängar och leksaker. Prisexempel på en barnloppis är:

  • Vinteroverall - 100 kr
  • Strumpor - 10 kr för 5 par
  • Långärmad tröja - 20 kr

Att köpa tyg och sedan lägga flera timmar på att sy en tröja när man kan köpa en som är hel och ren för så lite pengar är inte många som gör, och det är också därför vi sällan ser hemgjorda kläder idag. 

21 Sep 2021