Fina frun

Kläder, inredning och vintagedesign

Tips inför att välja nya fönster

Om det är så att det börjar närma sig ett fönsterbyte? Då är det bra att fundera på vad för slags fönster du ska välja. Ett bra tips är att välja kvalitetsfönster från Fönsterfarbriken i Trelleborg. När det gäller fönster så är det ju bra att dels tänka till kring energieffektivitet och pris men även att fundera kring material och funktioner. 

När man talar om energisnåla fönster, alltså energimärkta fönster med U-värde 1.1 eller 1.2, så finns de i huvudsak i tre material: trä, aluminium eller PVC (plast). Det finns även aluminiumklädda träfönster och pvc-fönster med färglackade aluminiumprofiler på utsidan

Vilka fönster passar ditt hus?

Än idag är det faktiskt träfönster som är det vanligaste i hus i Sverige idag. Ofta har de ett utseende som passar väl med äldre hus. Dock måste de ju ses över, undehållas och målas om. Fördelen med dem är att de har ett bra pris. att de finns i stort utbud och att det går att renovera dem.

PVC är ett annat material som blir allt mer vanligt. Om du funderar på att välja fönster av PVC bör du välja ett s.k. P-märkt fönster, det innebär att fönstret är kontrollerat av den statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) och inte innehåller något bly, kadmium, eller organiska tennföreningar. Fördelarna med pvc fönster är att de har lägre pris än trä och aluminiumfönster men de är svåra att måla om eller reparera.

Alumnium är det tredje valet och de kräver nästan inget underhåll. De går även att kombinera med trä som ger en traditionell känsla i inredningen. Dock är de dyrare än både trä och PVC.

13 May 2022