Fina frun

Kläder, inredning och vintagedesign

Vad är kreatin?

Kreatin är något som förekommer naturligt i vår kropp, samt att det finns i bland annat fisk och rött kött. Det finns även olika kosttillskott med kreatin. Har du en så kallad normal kosthållning så får du i dig runt 1 gram kreatin per dag. Sedan kan kroppen dessutom på egen hand syntetisera ytterligare 1 g.

För att få en god effekt av kreatin, så krävs det dock ett intag på 5-10 gram per dag. Det är svårt att göra bara via din kost. Där är det bra med att ta tillskott av det.

Varför inta kreatin?

Kreatin är en kombination av de tre aminosyrorna L-arginin, L-glycin och L-metionin. Kreatin är bra att inta,  då de kan ge energi till musklerna då duhar en kortvarig ansträngning, som när du tränar.

Kreatin, dels det som bildas i kroppen men även det du får i dig via mat eller kosttillskott omvandlas sedan till kreatinfosfat. Detta lagras sedan in i muskelcellerna. Kroppens primära bränsle på cellnivå kallas för ATP, eller adenosintrifosfat, dessa finns också i muskelcellerna.

Dock är det för lite mängd av ATP som finns och det räcker oftast bara till 10 sekunders högintensiv ansträngning. Det är då kreatinet kommer in i bilden. I cellerna finns ADP, eller adenosindifosfat. Detta ämne låter inlagrat kreatin släppa ifrån sig sin fosfatmolekyl för att låta det omvandlas till rent ATP. Så ett ökat intag av kreatin låter dig träna med en högre intensitet och återhämta dig snabbare.

24 Sep 2021